ПОЗНАВАТЕ ЛИ БИЛКАТА МИШИ ЧЕМШИР (БОДЛИВ ЗАЛИСТ)?

 

Приказните гори на природен парк Ропотамо са застелени именно с билката миши чемшир. Тя се среща сравнително рядко в България, събирането и се контролира, а Ропотамо е едно местата където можете да и се порадвате на воля.

С лечебна цел използваме корен и коренище на растението. Билката съдържа редица полезни фитосъединения, като лечебното действие се дължи главно на стероидните сапонини.

 

КОИ СА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА МИШИЯ ЧЕМШИР?

 

Билката благоприятства правилната циркулация на кръвта от сърцето към крайниците и намалява риска от застояване на кръвта в областта на долните крайници. Също така повишава устойчивостта на капилярите. Клинични проучвания доказват, че приемът на екстракт от корените на миши чемшир в комбинация с витамин С подобрява симптомите на венозна недостатъчност като: отоци, тежест в краката, мускулни крампи, сърбеж и болка. Освен при разширени вени билката е полезна още като допълваща лечение на хемороиди. Продължителността на лечението и възможните комбинации с други фитопрепарати се определят от фитотерапевта/ лекуващия лекар, тъй като при продължителен прием на билката има данни за поява на гадене, повръщане, диария и киселини.

 

В КАКВА ФОРМА Е ПОДХОДЯЩ ЗА ПРИЕМ?

 

В домашни условия може да приготвим препарати от изсушен и смлян на прах корен за вътрешно или локално приложение. От дрогата на бодливия залист се приготвят фитопрепарати под формата на капсули и гел, предназначени за съответния прием. Фитопрепаратите за вътрешно приложение на качествени фирми в сравнение с домашно приготвените отвари имат много по-силен терапевтичен ефект, тъй като съдържат по-висока концентрация на лечебните съединения.

 

КАКВА Е РОЛЯТА НА ХРАНЕНЕТО И БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО В БОРБАТА С РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ?

 

Несъмнено основна причина за поява на проблема са наследствеността, някои фактори от начина на живот като: седяща професия или професии с дълъг период на стоене прав, липса на физическа активност (спорт) и други. Въпреки наследствената причина за поява на варикозните вени и разширени капиляри, начинът на хранене и приемът на определени билки могат да окажат ключово значение за тежестта на проблема. Подходът включво специално съставен персонален хранителен план с разнообразни храни и супер храни, съдържащи важни за функционирането на съдовете съединения. В допълнение към храненето се избират билкови продукти с клинично доказан ефект за подобряване циркулацията на кръвта във вените и препарати за мазане, които допълват ефекта.

 

Искате ли да започнете персонална програма по билколечение и балансирано хранене, изготвена квалифициран фитотерапевт

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, специалист по „Лечебни растения”, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Провеждам индивидуални консултации със съставяне на холистична оздравителна програма – профилактично и терапевтично средство за постигане на вашето оптимално здравословно състояние.

Основните цели на програмата са укрепване на имунитета, справяне със стреса, безсънието и преумората, подобряване на храносмилането, нормализиране на теглото и хормоналния баланс, детоксикация, подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на възпалението и други, според конкретното състояние. Детайлна информация за програмата ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

Не се колебайте да се свържете с мен и да обсъдим вашето запитване: 0884 789 278.

 

 

бояна иванова фитотерапевт и консултант по балансирано хранене