Интервю на Иво Ангелов, вестник  “За вашето здраве” брой 23.06.2021

На 24 юни честваме един необикновен празник. Няколко години преди новата ера е роден Св. Йоан Предтеча – човекът, предсказал идването на месията. Именно на него е посветен и празникът, който по българските земи е познат като Еньовден.

Според поверието в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. За да сме здрави през цялата година на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце, е добре да си измием лицето с течаща вода или с роса.

А по повод празника на билките, слънцето и тяхната лековита сила поканихме за интервю фитотерапевта маг.фарм. Бояна Иванова.

 

– Г-жо Иванова, на 24 юни празнуваме Еньовден. Наистина ли билките са най-лековити точно на тази дата? Всъщност има ли значение кой месец се бере дадена билка, за да бъде лековита тя?

 

Истина е, че през юни месец има голямо разнообразие на билки, които можем да си наберем, но не е задължително да ги берем само на Еньовден. Количеството на лечебни съставки в билките се определя от продължителността на слънцегреенето, валежите, както и от конкретния район и време от годината. Подходящият период на бране за дадена билки зависи главно от това, коя част на растението събираме, като има изключения от това общо правило. Например, корени, коренища, грудки и луковици се събират през есента или рано през пролетта; кори – през пролетта от март до май месец; стръкове – в началото на цъфтежа или по време на пълен цъфтеж; цветни пъпки – непосредствено преди разцъфтяването им; цветове и съцветия – в началото на цъфтежа или при пълен цъфтеж; месести плодове (боровинка черна и червена, бъз черен, касис, киселица, къпина полска, малина, офика, шипка, ягода горска и др.) – след пълното им узряване; периодът на събиране на листа на билите се определя от редица фактори.

 

– Възможно ли е да се грижим за себе си само с помощта на природни средства?

 

Билките и функционалните храни можем да използваме успешно с профилактична цел за общо укрепване, тонус, подкрепа на имунитета, подобряване на храносмилането, метаболизма, съня и др. Ако се храним здравословно, движим се достатъчно, контролираме нивата на стреса и подкрепяме здравето си с полезни билки и храни, доста по-рядко ще се налага да приемаме лекарства. И все пак, ако се появи здравословен проблем на първо място е важно да направим навременна диагностика при специалист и да спазваме предписаната терапия. При редица здравословни проблеми е възможно да използваме природни средства с терапевтична цел, както самостоятелно, така и в комбинация с лекарства. Важно е да отбележа, че това е редно да става след консултация със специалист, тъй като голяма част от билките могат да реагират с лекарства или пък са противопоказни при някои заболявания. При правилно съставена комбинация от стандартно лечение и билки се постига всеобхватно атакуване на здравословния проблем, което може да ускори оздравителния процес и да намали риска от повторна поява на проблема.

 

– Вие как „усещате” билките? Имате ли си любима?

 

Имам много любими билки, които често използвам с профилактична или терапевтична цел, някои от които са маточина, лайка, копър, салвия, мента, куркума, джинджифил, глухарче, цвят от черен бъз и много други. Обичам да пия домашно приготвени билкови запарки, съставът на които променям спрямо сезона и нуждите на организма към момента. Консумирам често сироп от бъз, както и някои билкови тинктури като коприва, например. В готвенето също използвам голямо разнообразие от лечебни подправки. Обичам да опитвам нови вкусове и аромати на чуждестранни билки и супер храни.

– Вярно ли е наистина, че за всяка болка си има билка?

 

В съвременната фитотерапия боравим с български и чуждестранни билки, за които има данни от прочувания за добър терапевтичен ефект. С тяхна помощ можем да подобрим състоянието при редица здравословни проблеми, но разбира се не всички. При сериозни заболявания няма как да си помогнем с билки. Билките най-често помагат за справяне със стреса, безсънието и преумората, засилване на имунитета, подобряване на храносмилането, корекция на теглото, справяне с някои хормонални проблеми, помагат за контрол на холестерола и кръвната захар, подкрепа на съдовата стена, детоксикация и други.

 

– И? Как правилно да се лекуваме с билки, има ли универсална билка, кои са подходящи за профилактика ?

 

Самолечението с билки, без предварителна консултация със специалист, крие рискове за здравето. Пример за това са взаимодействия на билки и лекарства, както и неподходяща доза, продължителност и състав на терапията. За ефективно и безопасно лечение е много важно когато приемаме билки да следваме стриктно указанията за приготвяне на запарката, отварата или за прием на екстрактите и сиропите.

 

Не можем да кажем, че има универсална билкa, но някои билки са често срещани в билковите рецепти, защото въздействат на повече от една система в организма. Примери за такива билки са стрък от жълт кантарион, цвят от лечебен лопен, цвят от лайка, лист маточина и корен глухарче.

 

– Учителят Петър Дънов е казал, че човек може да се излекува най-бързо ако залага на треви, които растат в родината му. Кои са най-лековитите български билки?

 

В България има огромно разнообразие от лечебни растения – около 750, от които активно се използват в практиката около 300. Освен тях обаче съществуват и много световни билки, които също са със силен лечебен ефект и се използват успешно в България от десетилетия. Тоест не можем да кажем, че чуждите билки не са толкова полезни. Също така някои билки като адаптогените например нямат аналог в България и за това са токова силно застъпени в практиката. (китайски жен-шен, сибирски жен-шен, гъба рейши, ашваганда, златен корен, астрагалус, схизандра и др). Списъкът на най-лековитите български билки е дълъг, но ако трябва да отличим някои това са: бреза, жълт кантарион, еньовче, червена боровинка, иглика, лечебна ружа, коприва, камшик, здравец, смрадлика, живовлек, маточина, невен, лайка, мента и много други.

– Кои билки имат най-бързо действие и кои са най-безобидните, от които да си правим чай?

 

Колко бързо да очакваме ефект от билките зависи по-скоро от вида на проблема и тежестта му. Например ако имаме болки и подуване в корема или гадене можем да получим облекчение и след прием на 1-2 билкови запарки. От друга страна при хормонални и метаболитни проблеми, за възстановяване на отслабен имунитет и друго е нужно да приемаме билките по-дълго време. Едни от най-безобидните билки, които често можем да прилагаме с кулинарна и профилактична цел са: розмарин, мента, лавандула, маточина, риган, мащерка, лайка, копър, анасон, резене, черен бъз, листа от малина и къпина, глог, шипка, коприва, ройбос и др.

 

– Как да използваме билките вместо козметика?

 

Флоралните води можем да използваме за почистване и освежаване на кожата като например вода от роза, маточина, салвия, лайка, мента, лавандула и др. Те има противовъзпалително и антимикробно действие и са подходящи за ежедневна употреба. Ръчните сапуни с билки като невен, лайка, динджифил, чаено дърво, лавандула можем да включим в грижата за кожата на тялото, а някои от тях са подходящи и при акне. Етерични масла от най-разнообразни билки можем да добавим към домашно приготвени кремове, пилинги и олиа. Последно време все по-голямо търсене има и към билковите шампоани, които осигуряват природна грижа за различните видове коса, например розмарин при мазна кожа и шампоан с натурални масла при суха.

 

– Какво според вашите наблюдения сега има голямо търсене сред жените по отношение на естествената козметика?

 

Хората се обръщат все повече към природните средства за грижа за кожата. Това е разбираемо предвид, че последните години зачестиха случаите атопичен дерматит, акне и други хронични проблеми. Хората търсят максимално изчистена от синтетични съставки и консерванти козметика. От друга страна билките и етеричните масла притежават силно противовъзпалитено и антимикробно действие, за това билковата е козметика е подходящо средство за ежедневна грижа.

– Апропо, самостоятелно приготвената козметика безопасна ли е за здравето? Устойчива ли е такава козметика?

 

Домашно приготвените кремове се стабилизират трудно тъй като не съдържат толкова консерванти, както готовите. Обикновено се съхраняват в хладилник и се използват в по кратки срокове. Важно е да наблюдаваме крема за разслояване, промяна на миризмата и други признаци на разваляне също.

 

– Ако имате „рецепта за младост“ споделете я, моля ви?

 

Моята рецепта за младост със сигурност би включвала: истинска храна с разнообразни плодове, зеленчуци и бобови храни, умерена консумация на животински храни; повече движение и време прекарано сред природата; ежедневна доза енергия от билките и супер храните и позитивна нагласа към живота.

 

Интервю на Иво Ангелов, вестник  “За вашето здраве” брой 23.06.2021