Като любител на крем супите, както и на тиквата, нямаше как да пропусна да си направя лесна крем супа от тиква. Има най-различни варианти за нея, като моята приготвям така. Този вариант е без мляко или сметана, но ако държите можете да добавите.

ПРОДУКТИ:

  • обелена и нарязана на кубчета тиква – 2 купи
  • 1 голям морков
  • 1 лук
  • 1 червена чушка
  • краве масло
  • сол, черен пипер, индийско орехче
  • тиквени/ слънчогледови семки за поръсване
  • домашно приготвени крутони с масло и билки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Задушавам лука, чушката и моркова в масло, след което прибавям тиквата и варя на тих огън. Подправям със сол, пипер и индийско орехче. След като се свари пасирам и гарнирам с крутони и ядки. Ако решите да добавите и картоф, по-добър вариант е сладкия, тъй като влияе по-малко на нивата на кръвната захар.

 

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ НА ТИКВАТА:

Не пропускайте тиквата в менюто си, освен че, е много вкусна, тя е изключително полезна храна. Тиквата притежава силно противовъзпалително действие, полезна е при храносмилателни проблеми, хронични възпаления в стомашно-чревния тракт и тялото като цяло. Тиквата помага също да се регулира перисталтиката при хронична констипация. Ярко оранжевият и цвят се дължи на съдържащия се бета каротен – прекурсор на витамин А. Адекватният прием на този витамин е важен за здравето на кожата и зрението. Освен крем супа, можете да направите пюре като гарнитура за меса, да приготвите печена тиква на фурна или да включите във всевъзможни десерти като тиквеник, чийзкейк и други.

 

Балансираноно хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние. Здравейте, аз съм Бояна Иванова, консултант по балансирани хранене и фитотерапевт, ако имате нужда от подкрепа за подобряване на своето здраве и хранене можете да се обърнете към мен.

 

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук