Спанакът е любим зеленолистен зеленчук, който присъства целогодишно на трапезата. Хранителното съдържание на спанака е впечатляващо като за 1 чаша (30 г) суров спанак поемате 181% от дневната доза витамин К, 56% от дневната доза витамин А, 13% от дневната доза манган. Още повече, спанакът е особено богат на фолат и желязо, които участва в производството на кръвни клетки и по време на бременност предпазва плода от дефекти на невралната тръба. Свежото бяло сирене “котидж” е много богато на протеин и с по-ниска масленост в сравнение с жълтите сирена. Често го включваме в хранитителните режими за отслабване и за натрупване на мускулна маса. Споделям ви лесна рецепта за ястие със спанак, което е балансирано на макронутриенти, безглутеново и кето: “Бъркани яйца със спанак и сирене котидж”

бъркани яйца със спанакСЪСТАВКИ:

  • 2 яйца
  • 1 купа спанак
  • ½ опаковка сирене котидж
  • 1 зелен лук
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мазнина по избор

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете лука и спанака и разбийте отделно яйцата с вилица. На тиган задушете лука и спанака в минимално количество мазнина по избор. След като омекне спанака, намалете котлона и прибавете яйцата и сиренето при непрекъснато бъркане. Ако е необходимо добавете малко вода към сместа. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

 


Балансираноно хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние. Повече информация за цялостната програма по балансирано хранене ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

 

За Автора: Бояна Иванова e магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помага на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот.