Приемът на достатъчно храни, източници на растителен проетин е от ключово значение за балансираното хранене. Грахът е един от най-добрите източници на растителен протеин, като само в 100 г грах се дъдържат 5 г протеин. Богат е още на фибри, калий, витамин С, витамин А, витамини В и др. Споделям ви лесна рецепта за ароматна грахова крем супа, която можете да приготвите и във веган вариант (с кокосове вместо краве масло).

 

СЪСТАВКИ (за около 4 порции)

  • 250 г сварен грах
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 250 мл кокосово мляко (или друго по избор)
  • краве масло (или кокосово)
  • сол, черен пипер
  • пресен магданоз

 

ПРИГОТВЯНЕ

Отцедете и измийте добре граха. Нарежете моркова и лука на ситно. Задушете моркова и лука в краве масло. След 5-6 минути добавете граха. Долейте около 600 мл вода. Намалете котлона и оставете да заври. Прибавете подправките, разбъркайте и оставете до пълно сваряване на зеленчуците. Свалете от котлона, добавете млякото и пасирайте с пасатор. Сервирайте в купички и поръсете с пресния магданоз. По желание добавете пълнозърнести крутони или филия пълнозърнест хляб.

Балансираното хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние.

 


Искате ли да започнете вашата персонална програма по балансирано хранене?

маг.фарм. Бояна Иванова, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, разработва индивидулана програма след подрoбна консултация и според възможностиte за изпълнение. Основни цели на програмата са: нормализиране на теглото и хормоналния баланс, подобряване на храносмилането и емоционалното състояние, детоксикация и други според конкретното състояние.
Детайлна информация за програмата по балансирано хранене ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/
бояна иванова фитотерапевт и консултант по балансирано хранене