Споделям ви идея за вкусна и здравословна закуска за цялото семейство – ароматна каша с овесени ядки, ябълки и канела.

 

овесена каша рецептаСъставки (за около 3 порции):

 

  • овесени ядки – 1 ч.ч.
  • орехи – 2 бр.
  • една малка ябълка – (червена или жълта)
  • канела – 1-2 ч.л.
  • краве масло – 1 ч.л.
  • стевия или кокосова захар за подслаждане
  • ядково мляко (или скир) – 3 супени лъжици

 

Начин на приготвяне:

Измийте, обелете и настържете ябълката. Натрошете орехите. Поставете овесените ядки в малка тенджерка и ги залейте с вода, която да покрива около един пръст над тях. Оставете да заври, след което намалете котлона и добавете натрошените орехи, настърганата ябълка, канелата и маслото. За подслаждане добавете стевия или кокосова захар в количество според вкуса ви. Имате предвид, че ябълката придава лека сладост и не прекалявайте с подслаждането. По ваше желание можете да добавите и няколко супени лъжици ядково мляко към овесената каша.

Оставете да ври на много слаб огън 5-10 минути докато омекнат и набъбнат ядките, след което свалете от котлона и се насладете на ароматната овесена каша. В случай, че не сте използвали ядково мляко, друг вариант да обогатите кашата на повече протеин е като прибавите 2-3 супени лъжици скир към охладената каша и разбъркате добре.

 

Защо е хубаво да присъстват овесени ядки в хранителния режим? Овесените ядки са богати на разнообразни минерали, микроелементи и витамини B. Подобряват контрола на теглото, холестерола и кръвната захар, защото съдържат голямо количество фибри. Подобряват перисталтиката и здравето на кожата.

Защо тази рецепта е балансирана на въглехидрати/протеини? Освен въглехидратите, овесените ядки съдържат доста протеин – 13 г на 100 г. Допълнително протеин от тази рецепта си набавяме чрез орехите и ядковото мляко (или скир).

С какво ни помага канелата? Канелата е подправка и билка, която подобрява храносмилането и контрола на кръвната захар.

 


Балансираноно хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние. Повече информация за цялостната програма по балансирано хранене ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

 

За Автора: Бояна Иванова e магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помага на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот.