Портокаловият сок е изключитело полезен, тъй като е богат на ценни витамини, минерали и фитосъединения. Днес ви споделям някои особености, когато искаме да включим портокалов фреш в ежедневното хранене.

 

КОЛКО ?

Трябва да имате предвид, че 1 чаша (250 мл) портокалов фреш съдържа около 110 кcal и 26 грама захари. Също така, за разлика от целите плодове сокът съдържа много по-малко фибри. Това е причината портокаловият сок да има висок гликемичен индекс, което означава, че приемът му води до бързо покачване на кръвната захар. Ако спазвате режим за отслабване или имате проблем с контрола на кръвната захар и теглото би следвало да не консумирате ежедневно портокалов сок. Дори и без да имате здравословен проблем не бива да прекалявате с плодовите сокове, в това число и портокаловия. Една чаша/ дневно е напълно достатъчно количество, което да ви осигури необходимите ползи за здравето. Излишно е да споменавам, че е важно да приемаме само 100% сок, без добавени захари.

 

КОГА ?

Портокаловият фреш можете да добавите към закуската или междинното хранене. Той е също  идеална съставка и на редица рецепти за смути. Тъй като съдържа голямо количество захари, приемът му заедно с обилно основно ядене може да причини ферментация и подуване на корема. Ако имате киселини, рефлукс и болки в стомаха в никакъв случай не го пийте абсолютно на гладно, а и въобще избягвайте цитрусите преди да сте решили тези проблеми. Директната консумация се препоръчва да бъде със сламка за да пазите емайла на зъбите от високата киселинност на сока.

 

ЗАЩО ?

Портокалите са изключително богати на витамин С – 1 чаша сок съдържа 67% от необходимото дневно количество на витамина. Освен това съдържат и полезните флавоноиди, които в комбинация с витамин С съдействат за здравето на кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Портокалите са богати на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене и засилват имунитета и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Редица клинични проучвания показват още, че редовната консумация на портокалов сок помага за контрол на лошия холестерол и намалява възпалителните процеси в организма.

 


Искате ли да се радвате на повече енергия и добър метаболизъм след дългия зимен сезон? Търсите ли природосъобразен начин да се избавите от натрупаните токсини? Кои най-силните антиоксидантни билки и храни, както и практически съвети съвети за успешна детокс програма ще научите по време на предстоящия онлайн клас “Пролетен детокс за енергия и бърз метаболизъм”. Повече информация и записване за участие

 

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук