Ежедневният прием на достатъчно протеин е основна цел на всеки персонален режим по балансирано хранене. Независимо дали консумираме често животински продукти или не, е задължително да си набавяме протеин с храната. Млечните шейкове и протеиновите смутита са подходящ начин да прибавите няколко допълнителни грама протеин в менюто, особено, когато не консумирате често месо.

 

Споделям ви рецепта за вкусно протеиново смути, подходящо за закуска и междинно хранене. Освен на протеин, тази рецепта е богата на диетични фибри, които спомагат контрола на холестерола, теглото и регулират перисталтиката.

 

СЪСТАВКИ (ЗА 1 ЧАША):

 

  • 250 мл мляко (соево, бадемово или друго по избор)
  • 1 ч.л. ленено семе
  • 1 ч.л. пектин на прах
  • 1 ч.л. какао
  • 1 с.л. орехи (или други ядки по избор)
  • 5 г Веган протеин (конопен, грахов, орехов)
  • Ванилия
  • Стевия за подслаждане

 

Добавете всички съставки в блендер и блендирайте до хомогенна смес. При нужда добавете малко вода.

 

Хранително съдържание на 1 чаша от това смути

Протеин: около 16 г

 

Според общите препоръки за прием на макронутриенти при хора със седящи професии дневната нужда за жените е минимум 45 г, а за мъжете е 56 г. По-точно можете да се ориентирате знаейки, че на всеки килограм телесна маса се полага около 0.8 г протеин. Ако спортувате тези цифри са далеч по-високи, разбира се.

 

Балансираното хранене съобразено с индивидуалните нужди и медицинска история е от ключово значение за подкрепа здравето на храносмилателната и имунната система, както и за справяне с метаболитния и хормонален дисбаланс. С помощта на индивидуалната програма по балансирано хранене ежедневно помагам на мотивирани за промяна хора да преборят излишните килограми и да подобрят цялостно здравословното си състояние.

 

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук