Ако чийзкейкът е един от любимите ви десерти, то не е нужно да се отказвате от него, а просто да го приготвите в по-здравословен вариант. Суровият чийзкейк с боровинки без добавена захар е страхотен вариант за балансиран на макронутриенти (белтъци, въглехидрати и мазнини) десерт. Споделям с вас любима рецепта за суров чийзкейк, който се приготя без добавена захар.

 

рецепта за суров чийзкейкСъставки:

За блата

  • 300 г Обикновени пълнозърнести бисквити
  • 100 г Сурови орехи
  • 250 г Краве масло

За крема

  • 400 г Заквасена сметана
  • 250 г Маскарпоне (или крема сирене)
  • 2 пакетчета Желатин (ще откриете и растителен вариант на желан)
  • Кора от 1/2 лимон (прясно настъргана)
  • Ванилия
  • Стевия (или стевия с еритритол)
  • 200 г Пресни сини боровинки

 

Начин на приготвяне:

 

Започваме с приготвяне на блата. Натрошете бисквитите и орехите в чопър/ блендер. Разтопете маслото. В случай, че желаете да бъде по-сладък блата можете да прибавите стевия към разтопеното масло. Сложете бисквитите и орехите в купа, добавете маслото. Намачкайте хубаво с ръце до получаване на влажно бисквитено тесто. Вземете форма за торта, сложете сместа на дъното и разпределете по цялата повърхност равномерно. С помощта на облата част на лъжица можете внимателно да уплътните блата. Оставете в хладилник за поне 15 минути да стегне блата преди да добавите чийзкрема.

рецепта за суров чийзкейк

Продължаваме с приготвяне на чийзкрема. В голяма купа смесете сиренето, сметаната, лимоновата кора и добавете стевия (количество еквивалентно на 3 с.л. захар). Разбъркайте с тел до хомогенна смес. Внимателно следвайте указанията за приготвяне на опаковката на желатина на прах. Разтворете едно пакетче желатин в малко студена вода, оставете го да набъбне, след което го разтворете до течно състояние на водна баня. Внимавайте желатинът да не кипне. Всички това, както споменах е описано на опаковката на желатина. Охладете желатина и го добавете към крема. Разбъркайте добре. Разстелете крема върху блата във формата, изравнете и сложете в хладилника да стегне за няколко часа.

 

Отделете част от боровинките за украса на чийзкейка. Оставащите боровинки смелете за кратко на чопър/блендер, като не смилате напълно. Внимавайте да не се смелят на съвсем течно пюре. Пригответе второто пакетче желатина, като следвате указанията на опаковката за приготвяне на твърдо желе и го оставете да се охлади. Добавете боровинките към охладеното желе и разбъркайте. Приготвената боровинкова смес разстелете върху стегналия крем на чийзкейка. Украсете с боровинки и оставете чийзкейка да стяга в хладилник. Хапвайте след като е стегнал напълно, поне няколко часа са необходими!


 

Балансираноно хранене е от ключово значение за правилно функциониране на метаболизма, хормоналните нива и емоционалното състояние. Повече информация за цялостната програма по балансирано хранене ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/

 

За Автора: Бояна Иванова e магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помага на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот.

 

бояна иванова фитотерапевт и консултант по балансирано хранене