През пролетта се нуждаем от повече енергия и тонус, за да се преборим с хроничната умора и депресивните състояния. Хранителният режим богат на животински продукти, както и недостига на пресни зеленчуци през зимата стават причина за забавен метаболизъм и натрупване на токсини. За да ускорите обмяната на веществата през пролетта и да се отървете от излишните килограми трябва да подходите комплексно. Първа стъпка е да подобрите храненето като включите достатъчно пресни плодове, зеленолистни зеленчуци, сокове и смутита. Втора стъпка е плавно увеличаване на двигателната активност, което със сигурност ще повиши енергийните нива. По този начин сигурно и ефективно ще подготвите тялото си за активни тренировки и ще се адаптирате по-лесно към стресовите фактори от средата.

 

Могат ли билките да Ви помогнат да преминете през този период с лекота? Гарантирано приемът на няколко подходящи билки за пролетния сезон ще Ви донесе многобройни ползи за здравето и метаболизма. С помощта на билки можете да намалите желанието за сладки храни, да регулирате апетита и да подобрите метаболизма. От друга страна, билките богати на витамини и минерали ще подобрят имунитета. Подходящата билкова комбинация ще Ви тонизира и ще пребори пролетната умора. В допълнение неприятното задържане на течности в организма също можете да премахнете с билки. Споделям три особено подходящи билки за пролетния сезон:

 

  • Лист от Коприва

 

Билката представлява изсушени цели или натрошени листа. Копривата съдържат витамин С, К, В5, каротеноиди, танини, хлорофил, ситостерол и др. Чаят от коприва притежава тонизиращо, противоанемично, кръвоспиращо и диуретично действие. Копривата помага да преборите пролетната умора, както и анемичните състояния, тъй като е богата на витамин С и К. Копривата съдейства за подсилване на имунитета, заради богатия си витаминен състав. В допълнение тя помага за контрола на кръвната захар и апетита към сладки храни, поради което е подходяща при диети за отслабване. Тази билка действа също много добре при задържане на течности в организма, кървене от носа, хемороиди и обилна менструация. Как да си приготвите запарка от коприва? Две супени лъжици билка се запарват в 400 мл кипяща вода, престоява 60 мин. при стайна температура и се прецежда. Копривата ще откриете и под формата на тинктура, както и в много от хранителните добавки за задържане на течности.

 

  • Цвят от черен бъз

 

Черният бъз (Sambucus nigra)  представлява разклонен храст или ниско дърво, което расте по влажни сенчести места.  Билката има слаба приятна миризма и сладникав вкус. Черният бъз се различава от тревистия бъз, бъзак (Sambucus ebulus) и червеният бъз (Sambucus racemose), с които често се бърка. Цветовете от черен бъз съдържат етерично масло, слузни в-ва, флавоноиди, захари, фенолкарбоксилни к-ни, гликозида самбонигрин. Сиропът от цветове на черен бъз е особено полезен като освежаващо и тонизиращо средство при пролетна умора. Също така той е ефективно средство при настинка и кашлица, тъй като съдържа слузни вещества. В допълнение сиропът от цветове на черен бъз ще Ви помогне при задържане на течности в организма, тъй като има диуретично действие. Цветовете на черния бъз може да приготвите като запарка или като сироп за разреждане.

 

  • Цвят от детелина (Trifolium pratense)

 

Цветът от червена детелина съдържа витамини С, К, В, Е, флавоноиди, фолиева киселина, танини, феноксикарбоксилни к-ни, етерично масло. Билката притежава тонизиращо, диуретично, противовъзпалително и отхрачващо действие. Поради богатият витаминен състав на детелината (витамини С, К, В, Е, провитамин А), тя е добър избор през пролетния сезон. Ще Ви помогне да преодолеете пролетната умора и да се възстановите след боледуване. Детелината ще подобри апетита и ще Ви тонизира. Тя действа антибактериално при настинка и успокоява кашлицата. В допълнение детелината е добър източник на витамин С, който е от значение за здравето на венците, кръвоносните съдове и съединителната тъкан. Детелината ще помогне още при задържане на течности в организма, което е често срещано през пролетта. От детелина можете да си приготвите сладко, сироп, конфитюр. Билката ще откриете в състава на хранителни добавки под формата на капсули и тинктура.

 

Детелината не бива да се приема при бременност, кърмене и хормон-зависими заболявания. При продължителен прием са възможни странични действия свързани с естроген подобното и действие. Детелината увеличава риска от кървене и взаимодейства с антикоагулантитите. Запарка от цветове на детелина: 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 300 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 мл, преди хранене. Предстоящи семинари свързани с билколечение може да разгледате тук.

 

За да се справим успешно със стреса, умората и безсънието е нужен цялостен подход, с който да подобрим реакцията към стреса и да възстановим съня и енергийните нива. Редица билки и супер храни могат да ни осигурят силна подкрепа в този процес и да ни помогнат да възвърнем цялостния баланс на нервната система по естествен начин. Темата за най-ефикасните билки, функционални и супер храни в борба със стреса, умората и безсънието разглеждам по време на предстоящия онлайн мастър клас. Повече информация за програмата и записване за участие можете да откриете тук.

 

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук