Ако ароматът на борова гора е сред любимите ви със сигурност ще харесате и билков чай от борови връхчета.

 

Как да събираме: събират се пъпките на белия бор от февруари до май, преди тяхното разпукване.

 

Лечебно действие: Билката е богата на етерично масло, което оказва антимикробно, противовъзпалително и диуретично действие, успокоява кашлицата и втечява бронхиалния секрет. Използваме както с профилактична цел така и при инфекции на горните дихателни пътища, хроничен бронхит и др.

 

Как да го използваме: можем да си приготвим запарка от 50 г връхчета, залети с 500 мл вода. Приготвеното количество е за 2-3 приема, тоест можете да приемате по 150 мл от запарката 3 пъти на ден или по 250 мл. 2 пъти дневно. От получената запарка допълнително може да се приготви и сироп за разреждане. Сиропът можете да приготвите като прецедите запарката и я оставите да изстине, след което прибавите 500 мг захар. Сварявате на бавен огън и разбрърквате често. Когато изстине се добавят 500 г мед и се бърка до получаване на еднородна смес.

 


Ако искате да научите повече за лечебното действие на най-полезните български и световни билки можете да се включите в някои от предстоящите онлайн мастър класове:

 

билки за храномилане

билки срещу стрес и умора

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук