Днес ви предизвиквам мислено да се върнете назад към някои щастливи моменти от живота ви?

Колко от тези спомени имат общо с удоволствие от храна?

И при вас ли хубавите преживявания са свързани по-скоро с места, хора и събития, а не толкова с храната?

В такъв случай, защо се опитваме да си създадем хубави емоции като похапваме ежедневно любимите нездравословни храни?

Неосъзнато и пренебрегвано, Емоционалното хранене е основна причина да саботираме метаболизма си и да натрупваме излишни килограми.

 

Кои емоции най-често ни предизвикват да прекаляваме с нездравословни храни?

 

Скука – Противно на очакваното, проучвания показват, че липсата на емоции и преживявания при хората е основна причина за злоупотреба с нездравословни храни и като цяло за преяждане.

✔Безпокойство и нервност – Парче от любимия шоколад е първия начин да успокоим нервите и да повдигнем настроението.

✔Неудовлетвореност – Невъзможност или липса на воля да направим промени в живота ни кара да се чувстваме безсилни. Утешение от ситуацията обикновено търсим в любимите си храни.

✔Радост – Вредните храни често използваме и като награда за добре свършената работа. Когато този модел се превърне в ежедневие рискуваме да влошим метаболизма на кръвната захар, липидите и да се откажем от добрата форма.

✔Потиснатост и депресивно състояние – редица храни са богати на серотонин (хормонът на щастието), който ни помага да бъдем в по-добро настроение. Такива храни например са: черен шоколад, ядки и семена, банани, сьомга и др. Не трябва да забравяме обаче, че освен храната има и други ефективни начини да повишим нивата на серотонина, а именно физическа активност и време прекарано на дневна светлина.

 

Как тялото ни реагира на емоционалното хранене?

 

Когато продължително време прекаляваме с бързите въглехидрати (шоколад, тестени храни, снаксове, чипсове и други) се нарушава метаболизма на кръвната захар. Рязкото покачване на кръвната захар след консумация на тези храни и постоянните пикове в нивата на хормона инсулин в кръвта са причина за поява засилен апетит към сладки и тестени храни.
Попадаме в омагьосан кръг, където освен емоциите, стимулиращ фактор да приеме силно въглехидратна храна е и хормоналния дисбаланс.

 

Има ли начин да си и да възвърнем добрата форма?

 

Необходим е комплексен подход, който да ни помогне да се справим с негативните ефекти на емоционалното хранене. На първо място е спазването на специален режим на балансирано хранене както по отношение на калорийния прием, така и на съотношение на макронутриенти (белтъчини, въглехидрати и мазнини). В допълнение е необходимо да включим редица супер храни и билки, които притежават лечебни свойства за подобряване контрола на кръвната захар и холестерола.

 

Като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене разработвам индивидуална природолечебна програма след подробна консултация и според възможностите за изпълнение.

Програмата комбинира методите:
Билколечение | Балансирано хранене | Добавки Към Храненето – Витамини, Минерали | Усвояване на нови полезни навици.

 

Не се колебайте да се свържете с мен за опознавателен разговор, където ще обсъдим вашето запитване и най-подходящите решения.
Тел: 0884-789-278  / е-mail: boyana@vitanaturale.eu
Повече инфомация можете да научите тук: https://www.vitanaturale.eu/konsultirane

 

бояна иванова фитотерапевт и консултант по балансирано хранене

Бояна Иванова e магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помага на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот.