Всички с нетърпение очакваме пролетните салатки, но преди това нека споделим зимния вариант за витаминозна салата.

СЪСТАВКИ

  • купа нарязан спанак/или бейби спанак
  • настъргано цвекло
  • настърган морков
  • сирене котидж, или друго свежо сирене, за повече протеин
  • овкусяване: зехтин, сол, (балсамов оцет по желание)

ВЕГАН ВАРИАНТ

Вместо сирене може да ползвате ферментирали продукти от кашу, които вече се предлагат от няколко фирми в България.

 

ЗАЩО СА ПОЛЕЗНИ?

СПАНАК

Хранителното съдържание на спанака е впечатляващо като за 1 чаша (30 г) суров спанак поемате 181% от дневната доза витамин К, 56% от дневната доза витамин А, 13% от дневната доза манган. Също така е особено богат на фолат, които участва в производството на кръвни клетки и по време на бременност предпазва плода от дефекти на невралната тръба.

 

МОРКОВ

Морковите са богати на каротен или провитамин А, витамини от група B, витамин C, аминокиселини, ензими, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий и др. Редовната им консумация подобрява храносмилането и подпомага здравето на очите и кожата. Морковите съдействат за контрола на лошия холестерол, помагат за очистване на тялото от токсини и забавят стареенето.

 

ЦВЕКЛО

Цвеклото съдържа множество витамини, сред които са витамин А, Е, С, К и минерали като натрий, калций, калий, рибофлавин, тиамин, ниацин, фибри и протеини. Помага за регулиране на перисталтиката при запек и за очистване на организма от токсини.

 

Приготвянето на здравословна храна храна удома и контрола на калорийния прием вече е лесно с помощта на “Кулинарна таблица”

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА
КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук