Предлагам ви идея за супер лесно и здравословно меню от:

 

ЗАДУШЕНИ БРОКОЛИ С ЧЕРВЕН ЛУК, СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР В КОМБИНАЦИЯ С ПУШЕНА СЬОМГА.

 

Разберете защо броколите и сьомгата са толкова полезни за здравето храни.

Броколите са богати на витамин А, C, K, фолат, калий, фосфор, селен, фибри и др. Една купа броколи съдържа около 90 гр. протеин. Готвенето на пара в сравнение с всички останали начини на приготвяне запазва най-добре съдържащите се в броколите витамини. Богати са на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които помагат за добро зрение и борят оксидативния стрес. Броколите са добър източник на фибри, поради което спомагат за контрола на кръвната захар. Ако редовно присъстват в менюто ви ще подобрите липидния си профил и ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания. Действат пребиотично като подобряват чревната микрофлора. Стимулират моториката на червата и помагат при хроничен запек. Активното съединение сулфорафан, което се съдържа в броколите забавя процесите на стареене. Не на последно място броколите са особено богати на витамин С, който е необходим за силен имунитет.

 

Редовният прием на мазна риба като сьомгата се препоръчва, тъй като този вид риба е богат на омега-3 мастни киселини. Характерно за омега-3 киселините е, че те не се произвеждат организма и трябва да си ги набавяме с храната. Притежават силни противовъзпалителни свойства, намаляват риска от ракови заболявания. Сьомгата е добър източник още на протеини, калий, витамин В и селен. Засища, контролира апетита и помага за поддържане на тегло в норма. Редовната консумация на сьомга помага да се справите с инсулиновата резистентност и да намалите коремните мазнини. Розовият цвят на сьомгата се дължи на пигмент астоксантин, който е силен антиоксидант. Бон Апети!

Пълна информация за хранителните стойности на основните продукти в кухнята ще откриете в Кулинарна Таблица.

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА
КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук