Зеленолистните зеленчуци неизменно присъстват на пролетната трапеза. Те са важна част от здравословния хранителен режим, защото са богати на витамини, минерали и фибри при ниско калорийно съдържание. Доказано е, че редовата консумация на зеленолистни зеленчуци намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Пролетният сезон свързваме с голямото разнообразие от свежи зеленолистни зеленчуци. Вижте защо всички те са толкова полезни за здравето:

 

  • Коприва

Копривата е богата на витамин А, С и К, както и витамини В; минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий), ненаситени мастни киселини, аминокиселини, полифеноли, бетакаротен, лутеин и др. Копривата действа тонизиращо при пролетна умора и помага при анемии. В допълнение копривата помага за контрола на кръвната захар и действа противовъзпалително. Подходящ избор е ако искате да отслабнете.

 

  • Лапад

Лападът е богат на витамини А, В, С, Е, К, минерали (калций, желязо, фосфор, калий, натрий), флавоноиди, танини, ябълчена, лимонена к-на. Лападът съдържа много протеини (10 г за една чаша) и спокойно може да го включите в менюто за отслабнете и натрупване на мускулна маса.

 

  • Магданоз

Магданозът съдържа етерично масло, флавоноиди, богат е на витамин А, С, В1 и К. Магданозът помага за контрола на кръвната захар и в борбата с инсулиновата резистентност. Богат е на витамин К, който подобрява резорбцията на калций в костите. Скорошни проучвания доказват, че хора, които приемат достатъчно витамин К с храната имат 22% по-малък риск от фрактура на костите.

 

  • Листа от глухарче

Листата на любимата билка глухарче от векове са част от храненето през пролетта. Листата на глухарчето ще Ви снабдят с 535% от препоръчаната дневна доза на витамин К, който е от основно значение за костната плътност. Също така получавате 112% от дневната необходимост на витамин А, който е особено важен за здрава кожа, лигавици и силно зрение. Витамин А е силен антиоксидант, който предпазва нервните клетки в мозъка от увреждане. В допълнение листата на глухарчето са богати на инулин и пектин, които намаляват апетита и подобряват чревната микрофлора. Листата от глухарче са богати още на витамин С, В6, калций, желязо, калий, магнезий и манган. Калият е от значение за регулиране кръвното налягане и пулса.

 

  • Спанак

Спанакът е много популярен и обикновено присъства целогодишно в хранителния режим. Хранителното съдържание на спанака е впечатляващо като за 1 чаша (30 г) суров спанак поемате 181% от дневната доза витамин К, 56% от дневната доза витамин А, 13% от дневната доза манган. Също така е особено богат на фолат, които участва в производството на кръвни клетки и по време на бременност предпазва плода от дефекти на невралната тръба.

 

  • Зелен лук

Зеленият лук помага за контрола на холестерола, кръвната захар и предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Също така подобрява храносмилането и предпазва от развитие на инфекции. Той е нискокалоричен и богат на витамини В, С и калий.

 

  • Маруля

Марулята е богата на витамин А, С и К, фолат, калий и калций. Калият помага за контрола на кръвното налягане, намалява вредния ефект на големите количества сол, приети с храната. Калцият е важен за здрави кости и зъби, също така участва във физиологичните процеси на нервната и мускулната тъкан.

 

  • Рукола

Любимата салата рукола с леко пикантен вкус обикновено свързваме с италианската кухня. Руколата е богата на каротеноиди, витамини В и К и е идеалната съставка на салати и гарнитури.

 

Съществуват многобройни рецепти на салати, супи, ястия, смути, сокове със зеленолистни зеленчуци. С повече въображение и желание лесно ще включите различни зеленолистни в менюто си и ще бъдете изненадани колко по-енергични ще се чувствате. В случай, че не харесвате вкуса на някои от тези зеленчуци пробвайте да го включите в смути. Наситеният аромат и вкус на плодовете ще маскира вкуса на спанак, магданоз и други.

 

Предлагаме рецепта за детокс смути с листа от глухарче и спанак.

 

ПРОДУКТИ ЗА 2 ЧАШИ СМУТИ:

 

  • 1 шепа листа от глухарче
  • 1 шепа спанак
  • 2 зелени ябълки
  • 1 авокадо
  • 1 малка краставица
  • Около 1 чаша вода
  • Сок от 1/2 лимон

Пригответе всички съставки и разбийте в блендер. Насладете се на това свежо смути!

 


Искате ли да се радвате на повече енергия и добър метаболизъм след дългия зимен сезон? Търсите ли природосъобразен начин да се избавите от натрупаните токсини? Кои най-силните антиоксидантни билки и храни, както и практически съвети съвети за успешна детокс програма ще научите по време на предстоящия онлайн клас “Пролетен детокс за енергия и бърз метаболизъм”. Повече информация и записване за участие

 

 

Пълна информация за хранителните стойности на основните продукти в кухнята ще откриете в Кулинарна таблица.

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА
КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук