Чиа пудингът е страхотна идея за здравословна закуска, междинно хранене и десерт. Последно време чиа пудингът се радва на все по-голяма популярност, защото може да се приготви във всевъзможни варианти, според наличните сезонни плодове, както заради многобройните ползи за здравето на семената от чиа. Споделям ви рецепта за вкусен и здравословен чиа пудинг с банан и орехи, подходящ за всеки сезон.

чиа пудинг с бананПродукти (за 1 чаша чиа пудинг):

  • 3 с.л. чиа
  • 100 мл мляко (соево или друго ядково мляко по избор, или краве)
  • ½ малък банан
  • 1 ч.л. мед (или стевия на вкус)
  • 2 с.л. натрошени орехи
  • По желание: 2 с.л. лешников крем

Начин на приготвяне:

Изсипваме в стъклена чаша семената от чиа и залейте с млякото. Добавяме подсладител по избор: разтопен мед, кокосова захар или стевия. Разбъркваме добре и оставяме в хладилник за 1 час. След като извадим от хладилника, чиата би трябвало да е набъбнала и да се е получил плътен чиа пудинг. В случай, че все още не е стегнал пудингът, разбъркваме и оставяме още малко в хладилника. Към чиа пудинга добавяме натрошените орехи и най-отгоре нарязания на дребно банан. По желание за по-сладко изкушение можем да добавим и 2 лъжици лешников крем между орехите и банана.

Кои са ползите за здравето на чиата?

Семената от чиа са богати на разтворими фибри, подобряват храносмилането и контрола на кръвната захар. Чиата съдържа омега-3 ненаситени мастни киселини, които съдействат за намаляване на възпалението в организма, както и за контрол на холестерола. Семената от чиа съдържат 19% протеин, което ги нарежда сред най-добрите източници на растителен протеин. Не на последно място, чиата е богата на различни минерали и микроелементи като: желязо, магнезий, калций, фосфор, манган, мед, селен и др.

Първа стъпка към постигане на здравословно тегло

Чиа пудингът е добър пример за балансирана от към макронутриенти закуска, особено когато е приготвен без добавена захар. Той е с високо съдържание на растителен протеин и фибри; ниско съдържание на мазнини и захари.

Балансираният хранителен режим е първа стъпка към нормализиране на теглото и справяне с метаболитните проблеми. Други причини за наднормено тегло често са нередовно хранене, хормонални проблеми, стрес, емоционално хранене, еднообразно хранене с недостиг на редица важни за метаболизма вещества и тн. За съжаление стандартните диети и медицински необосновани насоки често са неефективни и дори могат да влошат състоянието.

Кулинарна таблица разработих с идеята да бъде вашият ежедневен помощник по пътя към здравословното и балансирано хранене:

  • Следите дневния си калориен прием;
  • Се храните балансирано, като сте информирани за съдържанието на въглехидрати, мазнини и белтъчини в храните;
  • Контролирате по-успешно приема на въглехидрати и вредни мазнини;
  • Разберете кои са богатите на протеин растителни и животински храни.

Можете да научите повече Кулинарна таблица от тук

 

В практиката ми като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене наблюдавам, че докато не атакуваме всяка една от причините, не постигаме трайни резултати за корекция на теглото. Необходим е строго индивидуален подход, където разглеждам навиците на хранене, здравословните проблеми, медицинската история и възможностите за промяна при конкретния човек. Индивидуалният холистичен подход ми дава възможност да помогна на много хора да сбъднат мечтаната промяна към по-добро здраве и красива фигура.

 

Можете да се свържете с мен за кратък разговор, където ще обсъдим вашите въпроси по темата и ще споделя насоки за действие. Можете да запазите час за безплатен разговор чрез формата за контакт

 

Повече информация за холистичната програма можете да научите тук