Месец март е повод да обърнем внимание на женското здраве. В съвременното ежедневие на постоянен стрес и жонглиране между работа и семейство, женското здраве е поставено на огромно изпитание. В моята практика като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене наблюдавам, че при голяма част от дамите няколко системи в организма са засегнати в следствие напрегнатия начин на живот.

 

Кои системи са най-уязвими и как да противодействаме?

 

Храносмилателна система

Лошо храносмилане с подуване, болки, разстройство или запек се срещат все по-често при дамите. Причините търсим освен в нездравословното и нередовно хранене, още в стреса и дехидратацията. Редица полезни билки могат да ни помогнат да подобрим реакцията и устойчивостта си към стреса, което от своя страна ще повлияе благоприятно психосоматичните проблеми с храносмилането. Балансираният хранителен режим, съобразен с индивидуалните нужди и възможности е първа предпоставка за дълготраен успех в борбата с лошото храносмилане. Изграждането на полезни навици на хранене, комбиниране и избор на храните е от ключово значение за намаляване необходимостта от прием на лекарства и лечебни билки.

 

Нервна система

Колко често чувате ваши приятелки да казват, че са свикнали да живеят със стрес, умора и безсъние и не вярват, че има решение на тези проблеми. Като по-нежния и чувствителен пол, ние дамите сме изложени на огромен риск от дисбаланс на нервната система. Тук отново можем да се обърнем към природата, която ще ни помогне да излезем от омагьосания кръг на стреса, умората и безсънието. Множество билки съдействат да се справим с тези проблеми, без да оказват странични ефекти, за разлика от лекарствата. Индивидуалният холистичен подход атакува причините за проблема с подбор на най-подходящите билки и правилните промени в начина на живот.

 

Метаболизъм и тегло

Съвременното хранене в забързаното ежедневие е изключително небалансирано от към основните макронутриенти: белтъци, въглехидрати и мазнини. Продължителният прекомерен прием на въглехидрати нарушава глюкозния толеранс, често е причина за наднормено тегло, предиабет и хормонален дисбаланс. От друга страна липсата на фибри и на редица полезни витамини, минерали и микроелементи влошават общия метаболизъм, контрола на холестерола и теглото. Всичко това е тиха война, която водим със собственото си тяло и бомба със закъснител за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Никога не е късно да се прекъснете този порочен кръг и да върнете контрола върху собственото си здраве и визия. Това е напълно възможно без опасни диети, когато се използва строго индивидуален подход за насоки в храненето и билки, съобразени с метаболизма и начина на живот на човека.

 

Хормонален баланс

Поликистоза, тежък предменструален синдром, обилна болезнена менструация – всички те са тясно свързани с начина на живот, а именно хранене, движение и реакция към стреса. Женската хормонална система е изключително чувствителна към всички агресивни фактори, на които я подлагаме. Корекция в храненето и повече движение са дългосрочна инвестиция в женското здраве, с която ще намалим риска от прием на хормонални препарати, риск от спонтанен аборт, сърдечно-съдови заболявания и други. Още повече някои определени билки притежават доказани ползи за балансиране на хормоните в детеродна възраст, както и през менопаузата и успешно се прилагат в практиката.

Грижата за женското здраве е основно застъпена в моята практика като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Ежедневно помагам на много дами да върнат контрола върху тялото и духа си.

 

Индивидуалната програма по холистично здраве, която съставям, комбинира балансирано хранене, билколечение и здравен коучинг, които действат синергично за цялостно възстановяване и профилактика на женското здраве. Повече информация можете да научите тук.

 

Можете да заявите безплатна 15-минутна среща/разговор за въпроси и насоки от мен. Можете да заявите от тук

 

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук