Днес ви споделям – Защо е важно да имаме стриктен контрол на приеманото количество мазнини?

 

  1. За поддържане на теглото. Неизразходените мазнини директно се отлагат в мастните депа. Това е особено важно след 30 годишна възраст, когото метаболизма се забавя значително.
  2. Контрол на липидния профил. Прекомерният прием на мазнини влошава контрола на холестерола и триглицеридите, което повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.
  3. Храносмилане.Мазната храна влошава храносмилането и може да обостри жлъчни проблеми.

 

Въпреки, че се стремим да приемаме главно ненаситени мазнини, за сметка на наситените, общото количество също е от значение. Колкото и да са здравословни, ненаситените мазнини също са висококалорични.

 

Колко грама мазнини на ден трябва да съдържа вашият режим зависи от килограмите, физическата активност, възраст и целта на режима. Основни цели могат да са отслабване, натрупване на мускулна маса, балансиране на хормоните, справяне с инсулинова резистентност и други. В индивидуално разработената от мен програма съставям строго персонален план в съответствие с желаните цели и възможности за изпълнение. Единствено когато съдържанието на мазнини, въглехидрати и белтъци е определено с точност и съобразено с индивидуалните особености можем да имаме контрол върху метаболизма и да постигнем траен резултат.

 

Дори когато човек смята, че се храни нискомазнинно, на чести на практика се оказва, че не е така:

Например при мен, за един здравословен балансиран дневен режим, цифрите изглеждат така:

Закуска: ядна ябълка + 50 г ядки – 20 г. мазнини

Обяд: 1 порция леща яхния + салата с авокадо – 35 г. мазнини

Закуска: 200 г кисело мляко 3,6 % – 7 г. мазнини

Вечеря: пилешка пържола + печени зеленчуци – 15 г. мазнини

Общо 77 г мазнини на ден при препоръчано 50 г на ден.

 

кулинарна таблицаПрепоръчително спрямо ръст, тегло, възраст, пол и двигателна активност за мен е 50 г на ден. Нагледно можете да забележите, че дори при едно на пръв поглед здравословно меню пак нямаме гаранция, че за контрол на макронутриентите и калорийния прием ако не направим конкретните сметки.

 

Ежедневният контрол на приеманите с храната калории, въглехидрати, мазнини и белтъци може да бъде лесно с приятно занимания с помощта на специално разработената от мен „Кулинарна таблица“ Научете повече за таблицата от тук: https://www.vitanaturale.eu/products/kulinarna-tablica

 

Ако искате през новата година да се радвате на отлична форма и по-добро здравословно състояние, можете да се обърнете към мен за изготвяне на цялостна програма по балансирано хранене и фитотерапия. Можете да се възползвате и от Коледната промоция на програмата. Можете да научите повече на този линк: https://www.vitanaturale.eu/konsultirane

Здравейте, аз съм Бояна Иванова, магистър-фармацевт, фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Помагам на хората да поддържат оптимално здраве с помощта на природолечение, здравословно хранене и начин на живот. Повече информация за индивидуалната програма по холистично здраве, разработена от менможете да научите тук